Taşınma süreci heyecan verici ve güzel bir değişiklik olduğu kadar zaman zaman zorlayıcı bir hale de gelebilir. Bu yüzden bir yapılacaklar listesi hazırlamak ve bütçe oluşturmak taşınma sürecinde hayatidir. Bütçe söz konusu olduğunda elbette genel eğilim, taşınma maliyetinin ne kadar düşük olacağını tahmin etmektir. Bundan sonrasında kişiselleştirilmiş bir bütçe oluşturmak için biraz zaman ayırmak gerekebilir.

Zaten anahtar teslim nakliye platformları var oradan en iyi teklifi alıp işi tamamlarım düşüncesinde olabilirsiniz. Elbette bu platformlar ve teklif alabileceğiniz siteler asıl iş olan toplama, nakliye ve yerleştirme işinizin çoğunu halletse de taşınma maliyeti bundan ibaret değil. Sonuçta tüm süreci hem bütçe hem de iş planı olarak yönetmek size düşecek.

Taşınma bütçesinde neler var?

Bir bütçe belirlemenin ilk adımı, olabilecek maliyetleri için bir liste oluşturmaktır. Günümüz koşullarında kiralık bir eve taşınmanın maliyeti 20.000 ₺’yi bulabilmektedir. Bu maliyeti oluşturan kalemleri şöyle sıralayabiliriz.

1. Nakliye masrafı

Bazı koşullarda eşyalarınızı taşıyacak bir araç ve eşyalarınızı taşıyacak 3–4 kişi yeterli olsa da profesyonel nakliye firmaları, özellikle de uzun bir mesafe kat edecekseniz, zaman ve paradan tasarruf etmenizi sağlayacaktır.

Anahtar teslim online taşınma platformları (ABD’deki MyGuysMoving örneğine benzer) kısa sürede tahmini bir fiyat çıkartabilmektedir. Burada dikkate alınabilecek temel kalemler şunlardır:

  • Eşyaların hacmi
  • Nakliye mesafesi
  • Paketleme işlemi
  • Nakliye sigortası
  • Ekstra maliyetler

2020 koşullarında yukarıdaki tüm kalemler hesaba katıldığında anahtar teslim bir nakliye maliyeti İstanbul içi 1.750 ₺’yi bulabilecekken Türkiye içi en uzak mesafeli bir nakliyenin maliyeti 5.500 ₺’yi bulabilecektir.

2.Paketleme malzemeleri

Mümkün olan en güvenli taşınma için kaliteli ambalaj malzemelerine yatırım yapmanız iyi olacaktır. Büyük mobilyaların söküm ve paketleme işlemi nakliye firmalarınca yapılsa da, küçük ev eşyaları ve şahsi eşyaların paketlemesini kendinizin yapmanız gerekebilir. Bu durumda koli, koli bandı, marker, patpat vb. gibi paketleme ihtiyaçlarını temin etmeniz gerekebilir.

3.Taşınma günü masrafları

Bu ifade ne kadar açıklayıcı oldu bilmiyorum ama taşınma süresince öncelik eşyaların nakliyesi olsa da bilhassa büyük bir aileyseniz veya uzak bir yere taşınma durumunuz varsa taşınma günü yapacağınız yeme-içme, ulaşım (akaryakıt), araba bakım, konaklama (taşınmanın ikinci güne sarkma durumunda otel konaklaması) vb ekstra harcamaları da hesaba katmanız gerekebilir.

4.Emlak ve abonelik giderleri

Kiralık veya kendinize ait olsun, yeni evinizin taşınmadan evvel bazı maliyetleri olacaktır. Eğer kiraya taşınıyorsanız, temizlik, emlakçı komisyonu, kapora ve ilk ay kirası bu maliyetleri oluşturur. Kendi evinize taşınma durumundaysa tadilat ve temizlik, boya-badana, sigorta gibi giderlerle karşılaşabilirsiniz. Bunun yanında elektrik, su, gaz, internet abonelikleri için gerekli masraflar da her halükarda karşınızda olacaktır.

5.Taşınma sonrası giderler

Evin eksiği bitmez denir ya, taşındıktan sonrasında yapılabilecek dekorasyon, ev eşyası ve aksesuar masraflar da kısa süre bitmeyebilecek masraflardır. Bu giderlerinizi uzun vadeye yaymak veya lüksten kaçınarak temin etmek masraflı sürecinizde sizi biraz rahatlatacaktır.

Tahmini maliyetlere dayalı bir taşınma bütçesi oluşturmak zordur, çünkü işler bir anda değişebilir. Bu yüzden tahmini bütçenize ek bir acil durum fonu oluşturmanız iyi olacaktır.

Peki tüm bu harcama kalemlerini ve taşınma sürecinde yapılacak işleri size hazır olarak sunarak hem taşınma için bütçe asistanlığı hem de işlerinizi takip edebileceğiniz ajanda hizmeti sunan bir mobil finans asistanı sizin için faydalı olmaz mıydı?

Leave a comment

Tasarım ve İlk Sayfa Seo: Kemal ALTINTAŞ